Wat is een Suikerverslaving?

Suikerverslaving

Hulp bij Suikerverslaving door Psycholoog Eetstoornis

Wat is suikerverslaving?

Verslaafd zijn aan suiker of een suikerverslaving lijkt extreem. Toch heeft een groot gedeelte van de westerse bevolking moeite om voeding met suiker te laten staan. Een aanzienlijk deel van hen is zelfs verslaafd aan het eten van suiker. Wist je overigens dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 115 gram suiker per dag eet, waarvan 61 gram toegevoegde suiker? Dit is ruwweg te vergelijken met een suikerconsumptie van 30 suikerklontjes op een dag.

Vind jij het ook moeilijk om het suikergebruik te minderen?

Dat is wellicht te begrijpen, als je weet dat suiker het beloningscentrum in je hersenen activeert door de afgifte van dopamine. Dopamine is een stof, die je een prettig gevoel van comfort geeft. Suiker is ook een brandstof, je krijgt er energie van. Je kunt er bijvoorbeeld van denken en bewegen. Dat werkt als volgt; als je suiker eet, komt deze brandstof (glucose) via het maag-darmkanaal in je bloed terecht. Vervolgens wordt het afgegeven aan je hersenen en spieren.

Tegelijkertijd is het goed om te weten dat het eten van (teveel) suiker schadelijk is voor je gezondheid. Zo kan het overgewicht veroorzaken, chronische ziektes als diabetes of andere gezondheidsproblemen.

Suiker zit in allerlei voedingsmiddelen

Suiker zit overigens niet alleen in koekjes, snoep, taart of andere zoetigheden. Suiker vind je ook terug in vers of gedroogd fruit, sapjes, groenten, aardappelen, zuivel, brood. Suiker kan tevens zijn toegevoegd aan voeding. Zo wordt kristalsuiker, rietsuiker, palmsuiker, honing, ahorn- of agavesiroop vaak toegevoegd aan producten die je in de winkel koopt.

Soort suiker

Voor je gezondheid maakt het niet uit wat de herkomst van suiker is. Of het nou suikers uit fruit of suikers uit snoep is, je lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. Het is echter wel zo dat toegevoegde suikers geen of weinig vitamines, mineralen en vezels bevatten. Het worden daarom ook wel lege calorieën genoemd. Zo krijg je van gezoete drankjes niet snel een vol gevoel, waardoor je er gemakkelijk te veel van gaat drinken.


Hoe herken je suikerverslaving?

Herken je één van onderstaande symptomen dan is de kans groot dat je een suikerverslaving hebt.

  • Behoefte om te eten, ook al heb je geen of weinig honger
  • Moeite om minder te eten van een bepaalt voedingsproduct
  • Je voelt je moe en futloos na het eten
  • Het lukt je maar niet om gezonder (anders) te eten
  • Eten om emoties te onderdrukken, dit kunnen zowel positieve als negatieve emoties zijn

Suikerverslaving en eetbuien

Het hebben van eetbuien wordt soms wel in verband gebracht met een suikerverslaving. Aan de ontwikkeling van een eetprobleem of eetstoornis liggen diverse factoren ten grondslag. Suikerverslaving is niet een directe oorzaak van een eetstoornis of eetprobleem. Het eten van veel suiker kan daarentegen je bloedsuikerspiegel wel behoorlijk laten schommelen. Een wisselende, lage bloedsuikerspiegel kan een directe trigger zijn voor een eetbui.


Psycholoog Eetstoornis helpt bij suikerverslaving

Het is niet altijd gemakkelijk om te stoppen of minderen met het eten van suiker. Zeker wanneer je suikergebruik samengaat met emotie-eten of eetbuien is psychische hulp bij suikerverslaving effectiever en doeltreffender dan zelf doormodderen. Ik help je graag om je eetgedrag en daarmee samenhangend je suikergebruik weer in balans en onder controle te krijgen. De behandeling die ik gebruik is zeer succesvol.

Wil je meer lezen over hoe de behandeling van suikerverslaving, eetverslaving, eetstoornis bij Psycholoog Eetstoornis verloopt? Lees dan verder op behandeling eetstoornis.

Neem contact op

© Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden