Ook hulp bij
Psychische Hulp bij overgewicht werkt!
Wat is overgewicht?
Als je overgewicht hebt, is er te veel overtollig vet in je lichaam opgeslagen. Dit betekent dat je lichaam in verhouding teveel vetweefsel heeft. Overgewicht ontstaat als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dat wil zeggen, je krijgt meer voedingsstoffen (energie) binnen dan nodig voor je gemiddelde energiebehoefte. Je energiebehoefte hangt weer samen met je stofwisseling. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor het krijgen van overgewicht. Toch komt ook dan overgewicht pas tot uiting wanneer je te veel eet en te weinig beweegt.
Hoe komt overgewicht tot stand?
Uit alles wat je eet haalt je lichaam de benodigde hoeveelheid energie. Deze voedingsstoffen (energie) worden verbrand, terwijl het overschot aan energie in je lichaam als reserve in de vorm van vet wordt opgeslagen.Wat is hardnekkig overgewicht?
Wanneer je al vaker al dan niet succesvolle afvalpogingen hebt gedaan, maar toch steeds weer aankomt, is er sprake van hardnekkig overgewicht. Vaak ligt er een diepere oorzaak aan hardnekkig overgewicht ten grondslag. Een of meerdere oorzaken, die vragen om meer dan een dieet, namelijk een goede psychologische aanpak van onderliggende factoren, zoals je (eet)gedrag, je emoties, overtuigingen, verlangens, behoeftes, eventueel onverwerkt verdriet of trauma.Gezondheidsrisico's van overgewicht
Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rugklachten en gewrichtsklachten, spataderen of aderverkalking, verhoogd risico op bepaalde soorten kanker. Hier houdt het lijstje echter niet op. Zeker ernstig overgewicht kan leiden tot slaapproblemen, menstruatiestoornissen, psychosociale problemen (pesten), onvruchtbaarheid, jicht en ademhalingsproblemen. Naarmate je overgewicht groter is, treden er vaker gezondheidsproblemen op en zijn ze ernstiger.Hoe weet je of je overgewicht hebt?
Er is een maat voor overgewicht; BMI, dat staat voor Body Mass Index. De BMI vertelt je of je gewicht gezond is in relatie tot je lengte. Om je BMI te berekenen deel je je gewicht door je lichaamslengte x lichaamslengte. Als je bijvoorbeeld 1.78 m lang bent en je weeg 80 kg. Dan is je BMI 80 : (1,78 x 1,78) = 80 : 3,1684 = 25,25.Volgens het BMI schema val je dan binnen de categorie overgewicht. Als je BMI groter of gelijk is aan 35 dan heb je extreem overgewicht, oftewel Morbide Obesitas. Is je BMI lager dan 18,5 dan heb je ondergewicht. Bij een BMI tussen 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Een BMI tussen 25 en 30 betekent overgewicht. Bij een BMI van meer dan 30 heb je ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Heb je een BMI van meer dan 40 dan spreken we van zeer ernstige obesitas (morbide obesitas). De BMI geldt voor kinderen en volwassenen tussen de twee en zeventig jaar.
De omtrek van je taille en je gezondheid
Niet alleen je BMI is van belang bij het bepalen van het effect van gewicht op je gezondheid. Ook vet in en rond je buik heeft een negatieve invloed op de gezondheidsrisico's.Pak overgewicht aan bij de oorzaak
Heb je zowat alle diëten al geprobeerd? Dan heb je wellicht gemerkt dat je er meer overgewicht en meer frustraties aan over hield. De meeste diëten besteden namelijk geen aandacht aan je emoties, gevoelens, overtuigingen en de invloed ervan op je eetgedrag. Ook hier geldt: 'Als je de oorzaak hebt gevonden, kan je de gevolgen succesvol bestrijden.' En dat hoef je zeker niet in je eentje te doen.In mijn praktijk behandel ik problemen met eten, waaronder overgewicht, emotie-eten, overeten en eetverslaving met groot succes. De behandeling is altijd persoonlijk, dat wil zeggen: Volledig afgestemd op jou als persoon. Ook is de behandeling niet half maar heel, dat wil zeggen; we pakken alle aspecten die leiden tot je overgewicht aan. Dus ook je (eet)gedrag, je emoties, behoeftes, angsten, belemmerende overtuigingen en andere factoren, die van invloed zijn. Het doel is een gezond, langdurig en blijvend gewicht in balans.
Voor meer informatie over hulp bij eetproblemen, overgewicht, emotie-eten en andere problemen klik dan op hulp bij eetproblemen.