Wat is een eetstoornis?

Wat is een eetprobleem?

Hulp bij een eetstoornis

Wat is een eetstoornis of eetprobleem?

Zeer weinig eten of heel veel eten en daarna overgeven om niet aan te komen. Dit soort eetpatronen kunnen je gezondheid in gevaar brengen. Wanneer je ermee kampt, heb je vaak een onrealistisch lichaamsbeeld. Als je in de spiegel kijkt, zie je bijvoorbeeld een dik persoon. Je vindt jezelf te dik, terwijl anderen je figuur normaal of zelfs dun vinden.

Wanneer je een eetprobleem of eetstoornis hebt, ben je veel bezig met eten, gewicht, calorieën, afvallen nagenoeg je leven. Je hebt geen vaste structuur in je eetgewoonten en weet niet meer wat normale hoeveelheden voedsel zijn. Het hebben van een eetprobleem of eetstoornis brengt veel spanning en stress met zich mee. Ook is er vaak schaamte voor het hebben van een eetprobleem of eetstoornis. Je voelt je onzeker, eenzaam, minderwaardig, somber en bent ontevreden over je uiterlijk.


Verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis

Bij een eetstoornis loop je op meerdere vlakken in je leven vast; psychisch, sociaal, lichamelijk. Bij een eetprobleem zijn de klachten milder. Zo zijn de gevolgen van een eetprobleem vaak belemmerend, maar niet alles ontwrichtend. Wel zijn de gezondheidsrisico‘s vaak groot, een voorbeeld van een eetprobleem is obesitas. Boulimia en anorexia vallen onder de eetstoornissen.

Wil je meer weten over eetproblemen en eetstoornissen, ga dan naar kenmerken van een eetstoornis of eetprobleem.

Neem contact op

© Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden