Waardoor ontstaat een Eetstoornis of Eetprobleem?

Eetstoornis

Eetstoornis en oorzaken

Er is niet één oorzaak voor de ontwikkeling van een eetstoornis. Onderzoek laat zien dat vaak een combinatie van factoren aan een eetstoornis ten grondslag ligt.

Wanneer je een eetprobleem of eetstoornis hebt, ben je vaak zijn hooggevoelig, introvert (anorexia) of extravert (boulimia) en heb je een hoge intelligentie (IQ) of ben je zelfs hoogbegaafd. Als je hoog sensitief bent, voel je stemmingen van anderen aan, ben je o.a. gevoelig voor sfeer, geluid, licht, temperatuur. Ook voel je de verantwoordelijkheid voor wat er om je heen en in de wereld gebeurt en je draagt die last op je schouders.


Opvoeding

Soms heeft een van je ouders een eetprobleem. Als kind krijg je afvallen en diëten als het ware met de paplepel ingegoten. Verder heb je wellicht geleerd om jezelf (en anderen) te beoordelen op hoe je eruit ziet en wat je doet in plaats van wie je bent als persoon. Ook is het leveren van goede prestaties vaak tot iets belangrijks verheven, waardoor je prestatiedwang en perfectionisme hebt ontwikkeld. In je gezin van herkomst heb je vaak niet geleerd met emoties om te gaan, maar heb je geleerd ze weg te stoppen. Je bent daardoor naar andere wegen gaan zoeken om je emoties kwijt te raken, te onderdrukken. Een eetprobleem kan er één van zijn.


Persoonlijkheid en ontwikkeling

Wanneer je een eetprobleem of eetstoornis hebt, ben je vaak perfectionistisch; je stelt hoge eisen aan jezelf (en anderen), waar je niet aan kunt voldoen en ontwikkelt vaak faalangst. Je hebt waarschijnlijk een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging om voor anderen te zorgen (in plaats van voor jezelf). Ook wil je vaak voldoen aan de verwachtingen van anderen en je past je snel aan. Een eetstoornis of eetprobleem ontstaat vaak in de puberteit, een fase waarin je vaak onzeker bent over je uiterlijk, relaties en seksualiteit.


Lichamelijke aanleg

Als je overgewicht hebt, ben je vaak eerder geneigd om te gaan lijnen. Na zo'n lijnpoging word je vaak zwaarder, waardoor de angst om dik te zijn toeneemt en je vaak weer een dieet gaat volgen. Zo ontstaat en gedragspatroon.


Cultuur

Ideaalbeelden binnen een cultuur hebben invloed op de algemene opvattingen binnen de maatschappij over wat mooi is. In het westen wordt je vaak als 'succesvol en mooi' gezien als je jong en slank bent.

Wil je informatie over de behandeling van een eetstoornis en eetprobleem door Psycholoog Eetstoornis? Kijk dan op eetstoornis behandeling.

Neem contact op

© Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden