Eetstoornis of eetprobleem

Wat zijn de risicofactoren?

Risicofactoren voor een eetstoornis of probleem met eten

Risicofactoren Eetstoornis

Er zijn risicofactoren voor het krijgen van een eetprobleem of eetstoornis. Zo werkt het hongergevoel en verzadigingsgevoel (biologische risicofactor) bij mensen met een eetstoornis niet helemaal goed. Maar er zijn meer factoren bekend.


Enkele persoonlijke risicofactoren

  • Je hebt weinig zelfvertrouwen
  • Je bent bang om fouten te maken en perfectionistisch
  • Je bent hooggevoelig of hoog sensitief (HSP)
  • Je past je vaak aan en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je voelt je lichaam niet goed en hebt moeite met het voelen en aangeven van je grenzen
  • Je hebt moeite met het uiten van gevoelens en omgaan met conflicten, je bent weinig assertief
  • Je denkt vaak in zwart/wit en goed/slecht

  • Enkele biologische factoren

  • Je hebt aanleg voor overgewicht
  • Recent onderzoek laat enige erfelijke aanleg zien

  • Enkele omgevingsfactoren

  • Je bent prestatiegericht
  • Je bent emotioneel verwaarloosd of mishandeld, lichamelijk of seksueel misbruikt
  • Je bent over beschermd opgevoed
  • Je hebt een scheiding meegemaakt
  • Je komt uit een gezin waar taboe heerst op lichamelijkheid en seksualiteit
  • Je hebt een familielid met een eetprobleem of eetstoornis
  • Je beoefent een sport waarbij gewicht een rol speelt
  • Je bent gepest

  • Enkele maatschappelijke factoren

  • De maatschappij legt de aandacht op ideaalbeelden
  • Van meisjes/vrouwen wordt verwacht dat ze afhankelijk en lief zijn, in plaats van zelfstandig en assertief
  • Problemen met eten kun je oplossen. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees meer over de eetstoornis behandeling en hulp bij problemen met eten door Psycholoog Eetstoornis.

    Neem contact op

    © Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden