Risicofactoren Eetstoornis
Er zijn risicofactoren voor het krijgen van een eetprobleem of eetstoornis.
Zo werkt het hongergevoel en verzadigingsgevoel (biologische risicofactor) bij mensen met een
eetstoornis niet helemaal goed. Maar er zijn meer factoren bekend.
Enkele persoonlijke risicofactoren
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Je bent bang om fouten te maken en perfectionistisch
Je bent hooggevoelig of hoog sensitief (HSP)
Je past je vaak aan en hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
Je voelt je lichaam niet goed en hebt moeite met het voelen en aangeven van je grenzen
Je hebt moeite met het uiten van gevoelens en omgaan met conflicten, je bent weinig assertief
Je denkt vaak in zwart/wit en goed/slecht
Enkele biologische factoren
Je hebt aanleg voor overgewicht
Recent onderzoek laat enige erfelijke aanleg zien
Enkele omgevingsfactoren
Je bent prestatiegericht
Je bent emotioneel verwaarloosd of mishandeld, lichamelijk of seksueel misbruikt
Je bent over beschermd opgevoed
Je hebt een scheiding meegemaakt
Je komt uit een gezin waar taboe heerst op lichamelijkheid en seksualiteit
Je hebt een familielid met een eetprobleem of eetstoornis
Je beoefent een sport waarbij gewicht een rol speelt
Je bent gepest
Enkele maatschappelijke factoren
De maatschappij legt de aandacht op ideaalbeelden
Van meisjes/vrouwen wordt verwacht dat ze afhankelijk en lief zijn, in plaats van zelfstandig en assertief
Problemen met eten kun je oplossen. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees meer over de eetstoornis behandeling en hulp bij problemen met eten door Psycholoog Eetstoornis.
Neem contact op