Ook hulp bij
Behandeling Eetbuien bij Psycholoog Eetstoornis
Wat zijn eetbuien?
Tijdens een eetbui eet je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel. Eigenlijk heb je geen honger, toch eet je. Een eetbui kan getriggerd worden door emoties. Tijdens een eetbui heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen. Je eet vaak stiekem. Na de eetbui voel je je schuldig. Je schaamt je.
Wat is een eetbuienstoornis (BED)?
Bij een eetbuistoornis heb je regelmatig eetbuien, gemiddeld minstens eenmaal per week, 3 maanden lang. Een belangrijk verschil met boulimia is dat je met een eetbuienstoornis, eetbuien hebt zonder dat je compenseert. Het gevolg is dat er sprake kan zijn van overgewicht.Hoe herken je eetbuien?
- Je eet in korte tijd heel veel achter elkaar
- Je beleeft geen plezier aan een eetbui
- Je hebt geen honger, maar toch het gevoel dat je moet eten
- Tijdens een eetbui heb je geen controle over jezelf; stoppen lukt niet
- Je eet snel en stopt niet bij een vol gevoel
- Je hebt last van overgewicht of bent in korte tijd veel aangekomen
- Na afloop voel je je schuldig
Eetbuien brengen gezondheidsrisico's met zich mee, zoals:
- Hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte
- Diabetes
- Ontregelde stofwisseling, gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen
- Een uitgezette maag
- Uitblijvende menstruatie
Enkele verschillen tussen boulimia en een eetbuienstoornis
Een eetbuienstoornis is niet hetzelfde als boulimia. Als je boulimia hebt, kamp je eveneens met eetbuien. Na een eetbui doe je er echter alles aan om het voedsel weer kwijt te raken (braken, laxeren of veel bewegen). Wanneer je een eetbuienstoornis hebt, doe je dat niet niet.Enkele verschillen tussen een eetbuienstoornis en obesitas
Veel mensen met een eetbuienstoornis hebben overgewicht. Niet iedereen met overgewicht heeft een eetbuienstoornis. Iemand met een eetbuienstoornis heeft vaak obsessieve gedachten over eten, zijn of haar lichaam en gewicht. Iemand met overgewicht of obesitas meestal niet. De scheidingslijn tussen een eetbuienstoornis en overgewicht/obesitas is echter niet altijd direct duidelijk.Eetbuien en social media
Een BBC-onderzoek naar social media en eetstoornissen laat zien dat posts, hashtags, afbeeldingen en zoektermen die eetstoornissen zoals anorexia en boulimia promoten en verheerlijken, veel voorkomen op Instagram. Social media kan bijdragen aan het ontstaan van onzekerheden, streven naar een ideaalbeeld en de ontwikkeling van een eetstoornis. Onthoud dat ideaalbeelden ver weg van de realiteit staan!
Voor meer informatie over Psycholoog Eetstoornis en de behandeling van eetbuien, zoals hoe je ze stopt, ga dan naar eetstoornis behandeling.