Behandeling voedingsstoornis

Wat is Pica?

Voedingsstoornis Pica

Eetstoornis Behandeling: Pica

Wat is Pica?

Pica valt officieel onder de voedingsstoornissen. Als je aan Pica lijdt, consumeer je dagelijks niet-eetbare dingen. Zo kun je de drang hebben om bijvoorbeeld, aarde, steentjes of muntjes te eten. Maar ook als je grote hoeveelheden rauw en onbewerkt voedsel eet, wordt van een pica voedingsstoornis gesproken. In tegenstelling tot andere eetstoornissen, als anorexia of boulimia, is iemand die pica heeft niet bezig met gewichtsverlies. Als je pica hebt, eet je naast niet-eetbaar voedsel ook gewoon voedsel.

Het verorberen van oneetbare producten is gevaarlijk voor je gezondheid. Eten van oneetbare dingen kan leiden tot grote diverse lichamelijke problemen, zoals vergiftiging, verstopping, maag- en darmwand schade.

De term Pica

De term Pica komt van het Latijnse woord voor 'ekster'. Eksters staan erom bekend dat ze alles eten.

Wat zijn dat, niet-eetbare producten?

Onder oneetbare dingen wordt onder andere verstaan: Aarde, klei, zand, stenen, takken, hout en houtschilfers plastic, ontlasting, haren, allerlei zeepsoorten, muntjes, verfsoorten, lampen, batterijen, magneetjes.

Pica bij kinderen

Kleine kinderen stoppen veel in hun mond, dat is een manier om te ontdekken wat wel en wat niet eetbaar is. Wanneer een kind van vier jaar nog steeds oneetbare dingen eet, wordt vaak aan pica gedacht. Ook volwassenen en zwangere vrouwen kunnen pica ontwikkelen.

Waardoor ontstaat Pica voedingsstoornis?

Ook bij pica, net als bij veel andere eet- of voedingsstoornissen ligt de oorzaak bij een combinatie van factoren. Pica komt echter vaker voor bij kinderen met een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme. Ook armoede, mishandeling kunnen een rol spelen.

Enkele gevolgen van Pica?

Zolang de oneetbare producten je lichaam op een natuurlijke manier verlaten, zonder je maag, darmen te beschadigen, is er weinig aan de hand. Maar de kans op fysieke problemen is groot. Zo kan het eten van haar, stenen zorgen voor maagproblemen. Batterijen kunnen in je lichaam gaan lekken en je maag of darmwand aantasten. Verder kunnen uitwerpselen en rauw voedsel tot infecties leiden, magneten voor inwendige verwondingen en verstoppingen, verf tot vergiftiging enz.


Behandeling van Pica

De Pica behandeling richt zich als eerste op de oorzaak van je voedingsstoornis; de factoren die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van pica in kaart brengen. Het is voorts belangrijk om ander eetgedrag aan te leren. Je krijgt duidelijke handreikingen tot mogelijke verbeteringen.

Voor meer informatie over de behandeling van je eetprobleem of voedingsstoornis bij Psycholoog Eetstoornis ga dan naar eetstoornis behandeling.

Neem contact op

© Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden