Hulp bij Emotie-eten

door Psycholoog Eetstoornis

Hulp bij emotie-eten

Hulp bij Emotie-eten en Eetverslaving

Wat is emotie-eten?

Emotie-eten is het 'wegstoppen' van vervelende emoties, zoals verdriet, boosheid of onrust, vermoeidheid, verveling, door middel van eten. Je eet dan vooral calorierijk troosteten, zoals snoep, koek, chips.

Waardoor komt emotie-eten?

Veel mensen ervaren verdriet, eenzaamheid, boosheid of onrust als lastig. Het zijn onprettig emoties, die je probeert te dempen met eten. Zo demp je je vermoeidheid of onrust na een lange dag werken, maar leer je tevens dat troostvoeding, zoals chocola, even helpt als je je ellendig voelt. Het biedt dus even ontspanning of rust. Snoepen geeft even een prettig gevoel. Al snel daarna ontstaan schuldgevoelens.

Lijnen heeft geen zin

Het is niet natuurlijk om streng te lijnen. Als je streng lijnt, zorg je voor een tekort aan voedingsstoffen en creëer je honger. Je valt af, maar komt na een tijdje toch weer aan.

Heb je al veel diëten geprobeerd en krijg je juist meer overgewicht en meer frustraties? De meeste dieetmethodes besteden geen aandacht aan je emoties en de invloed ervan op je eetgedrag. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van je eetgedrag te kennen. Want pas als je de oorzaken kent, kun je de gevolgen succesvol aanpakken.

  • Lukt het je maar niet om een gezond gewicht te bereiken en te behouden?
  • Blijf je maar jojoën?
  • Kun je maar niet stoppen met snoepen?
  • Eet je als moe, boos, onzeker, onrustig of blij bent?

  • Dus wil je voor de rest van je leven een gezond gewicht en herken je jezelf in bovenstaande uitspraken? Dan wordt het tijd het anders aan te pakken: Niet weer het zoveelste dieet. Maar een langdurige, blijvende oplossing voor een gezond gewicht!


    Hulp bij Emotie-eten: Kennis, hoofd en hart bij elkaar

    Een gezond gewicht, dat willen we allemaal. Voor mensen die met emotie-eten en eetverslaving worstelen, is dat alles behalve eenvoudig. Daarom pakken we in de behandeling de bron van je eet-obsessie of eetverslaving aan. Je leert je negatieve gedachten en emoties los te laten. In plaats van steeds je aandacht te richten op eten, gaat het in de behandeling om jou, als eter. Niet om het zoveelste dieet. De behandelingsmethode, die ik gebruik helpt je opnieuw te genieten van eten door los te komen van je beperkende gedachten, je eetgedrag te veranderen, je emoties te herkennen, te accepteren. Je leert vol compassie met jezelf omgaan.

    Voor meer informatie over hulp bij emotie-eten in de psychologenpraktijk voor Eetstoornissen lees dan verder op hulp bij emotie-eten.

    Neem contact op

    © Psycholoog Eetstoornis | Alle rechten voorbehouden