Ook hulp bij
Boulimia Nervosa behandeling bij Psycholoog Eetstoornis
Wat is boulimia?
Boulimia is een eetstoornis waarbij je bang bent om aan te komen. Je hebt steeds terugkerende eetbuien, die je compenseert door te braken, periodes niets te eten, laxeermiddelen te slikken of veel te bewegen. Deze eetbuien en het compensatie gedrag heb je gemiddeld minimaal 1 keer per week en drie maanden lang. Bij boulimia nervosa is je gewicht vaak normaal, maar kan schommelen. De ene periode ben je zwaarder, de andere weer lichter. Verschillende periodes kunnen elkaar afwisselen, opvolgen of zelfs samengaan. Net als bij anorexia hebben mensen met boulimia een verstoord lichaamsbeeld.
Wat zijn eetbuien?
Tijdens een eetbui eet je in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel, waarbij je het gevoel hebt de controle te verliezen.
Hoe herken je boulimia?
- Je hebt eetbuien, waarbij je veel calorierijk voedsel eet
- Je hebt het gevoel dat je de eetbui niet kunt stoppen of voorkomen; de drang is groot
- Je voelt je schuldig na een eetbui
- Je eet stiekem
- Je schaamt je voor je lichaam en eetgedrag en durft er niet met anderen over te praten
- Je doet alles om gewichtstoename te voorkomen
- Je hebt inadequaat compensatiegedrag, als zelf opgewekt braken, laxeermiddelen, excessief bewegen.
- Je gewicht kan wisselen
- Je vindt je gewicht en lichaamsvorm erg belangrijk
- Je ben obsessief met eten bezig, voelt je te dik en wilt afvallen
Zijn er signalen van boulimia?
Al proberen mensen met boulimia hun probleem verborgen te houden, er zijn toch diverse signalen waaruit je kunt filteren dat iemand misschien de eetstoornis heeft. Bijvoorbeeld opvallend vaak, vooral na het eten, naar het toilet gaan, of vaak de tanden poetsen om braaklucht te verminderen, het vinden van lege verpakkingen van snoep en koekjes.Wat is het verschil tussen boulimia en een eetbuienstoornis?
Wanneer je boulimia hebt, kamp je eveneens met eetbuien, alleen probeer je na een eetbui alles te doen om het voedsel weer kwijt te raken (braken, laxeren of veel bewegen). Wanneer je een eetbuienstoornis hebt, doe je dat meestal niet.Voor meer informatie over de behandeling van boulimia nervosa bij Psycholoog Eetstoornis lees verder op eetstoornis behandeling.